Integra group - infrastrukturna rješenja

Virtualizacija

Virtualizacija servera
Virtualizacija servera omogućava optimizirano korištenje hardverskih resursa konsolidacijom postojećih servera ili efikasnijom upotrebom novih, brzu implementaciju novih servisa fleksibilnim dodijeljivanjem hardevrskih resursa virtualnim serverima, povećanu stabilnost sustava te jednostavno ostvarivanje visoke dostupnosti servisa, čak i za aplikacije koje ne znaju raditi u klasteru.
Virtualizacija servera otvara vrata vrlo brzom oporavku u slučaju kvara servera te jeftinije scenarije oporavka u slučaju katastrofe. Znatno je lakša i kasnija migracija na nove servere ili sustave pohrane podataka.
Virtualizacija omogućava da nabavljamo i održavamo manji broj servera, za koje nam je potrebno manje mjesta u serverskim ormarima, koje je potrebno manje hladiti, a za što je potrebno manje struje, pa sve vodi znatno efikasnijem i ekonomičnijem upravljanju sustavom.
Virtualizacija servera je kamen temeljac Cloud computinga.  
 
Virtualizacija desktopa/ VDI (Virtual Desktop Infrastructure)
Virtualizacijom desktopa odvaja se klijentski operativni sustav od klijentskog hardvera, a korisnik zadržava isti desktop neovisno s kojeg uređaja i od kuda se spaja.
Za virtualizaciju desktopa koriste se serverski resursi, a klijentsko računalo kojim se pristupa virtualnom desktopu postaje manje važno, pa se može zamijeniti jeftinijim i praktičnijim thin ili zero klijentima, tabletima i sl. Korisnički podaci pri tome ostaju na serverskoj infrastrukturi čime se osigurava sigurnost sustava.

Virtualizacija desktopa omogućava:
  • centralizirano upravljanje desktopima,
  • konsolidaciju i optimizaciju desktopa,
  • jednostavniju nadogradnju klijentskih operativnih sustava,
  • podizanje razine sigurnosti sustava.
VDI rješava probleme šarolikosti i starosti klijentskih računala u poduzeću, omogućivši korištenje novog operativnog sustava na starijim računalima.
Virtualizacija desktopa pruža puno veću dostupnost računala krajnjim korisnicima, jer se u slučaju kvara uređaja, vrlo jednostavno radi zamjena drugim, bez potrebe za reinstalacijom operativnog sustava, aplikacija i kopiranjem korisničkih podataka.
Ovisno o potrebama i mogućnostima, odabire se tehnologija koja se koristi za virtualizaciju desktopa - VDI (virtual desktop infrastructure) ili virtualizacija prezentacije (remote desktop).
 
Virtualizacija aplikacija
Virtulizacija aplikacija je kreiranje paketirane aplikacije koja se izvršava u svom ''balonu'' i pri tom nema interakcije sa drugim aplikacijama na sistemskoj razini.
Virtualna aplikacija se ne instalira, nego se njen paket distribuira na klijentska računala. Virtualne aplikacije se izvršavaju na klijentskom računalu, a mogu se izvršavati i bez pristupa mreži.
Virtualizacija aplikacija rješava problem istovremenog izvršavanja međusobno nekompatibilnih aplikacija na računalu, ubrzava i pojednostavljuje distribuciju i instalaciju aplikacija na korisnička računala, ubrzava nadogradnju aplikacija i desktop deployment te zamjenu računala zbog kvara.
 
Poslovne koristi virtualizacije:
  • Uštede zbog efikasnijeg korištenja IT resursa i energije
  • Osiguran kontinuitet poslovanja
  • Brza prilagodba novim zahtjevima

 

Proizvođači i proizvodi
Microsoft Hyper-V; System Center; App-V
VMware vSphere; VDI; ThinApp
Veeam Backup & Replication
Reference
Agroproteinka d.d.
Državna geodetska uprava
Erste & Steiermarkische S-Leasing d.o.o.
Globalna hrana d.o.o.
Grad Osijek
Harburg Freudenberger Belišće d.o.o.
Hrvatski ured za osiguranje
Impuls Leasing d.o.o.
Interkapital d.d.
Izvor osiguranje d.d.
Jadranska vrata d.d.
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
Merkur osiguranje d.d.
Panturist d.d.
Plodine d.d.
Prodis d.o.o.
Rasco d.o.o.
Zračna luka Zagreb d.o.o.
...